22 Haziran 2020 Pazartesi

Kocaeli İli Tanıtım Yazıları


BAHAR DUMLU KANUNİ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ İL TANITIM GEZİ YAZILARI Gebze/KOCAELİ

Today, I finally visited somewhere I’ve wanted to visit for a long time. The Pavilion , Kasr’ı Hümayun which is located in İzmit, the central district of Kocaeli was incredible. This elegant building was built in 19. Century and has the title of being the one and only Pavilion / Palace that is somewhere other than Istanbul in Turkey. When I heard that, I felt proud that I live in this city. Also, the people that have visited this place before makes is more magical. In time, Kasr’ı Hümayun has hosted many politicians and important people like Atatürk, French Writer Claude Farrare. Stepping the same floors that these people have stepped before in the history is really an amazing feeling, but I bet most of the people don’t know about that. Most of the local people know that there’s a building near the Clock Tower, but they don’t know that it is an Historical building which was built by Sultan Abdülaziz. The marble craftmanship and innumerable columns of the Pavilion gave me Dolmabahçe Palace vibes. According to the things that the guides in there told me, this place which has an amazing architecture is being used as a museum since 1967. And also, the Pavilion was used to preserve Atatürk’s clothes temporarily in 2013 while Atatürk’s House in Selanik was being restored. Before I forget, let me tell you Kasr’ı Hümayun’s meaning, it is the House of the Padishah. This Pavilion really deserves to be seen.

Bugün, uzun zamandır ziyaret etmek istediğim bir yerdeydim. Kocaeli’nin merkez ilçesi olan İzmit’te bulunan, İzmit Saat Kulesinin yakınında konumlanmış av köşkü, ya da yavru saray olan Kasr’ı Hümayun gerçekten de etkileyiciydi. Bu güzel yapı, günümüze 19 . yüzyıldan gelmiş olup, İstanbul dışında bulunan tek saray ünvanına da sahipmiş. Bunu duyduğumda yaşadığım şehirle gurur duymadım değil. Aynı zamanda tarihte bir zamanlar bu sarayı ziyaret eden kişiler de yapının büyüsünü artırıyor. Kasr’ı Hümayun, Atatürk ve Fransız Yazar Claude Farrare dahil birçok büyük devlet adamı ve önemli şahsiyeti ağırlamış. Daha önce bu kişilerin ayaklarının bastığı yerlerde dolaşmak çok güzel bir histi, fakat gözlemlerime göre halk bundan pek haberdar değil. Çoğu İzmitli Saat Kulesinin yanında bir yapı olduğunu biliyorken o yapının Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan ve oldukça büyük tarihi ve sanatsal değeri olan bir Saray olduğunu bilmiyor. Bu eski Av Köşkünü süsleyen işlemeler, ince mermer işçiliği, çok sayıda sütun bana Dolmabahçe Sarayı hissi verdi. Mimari açıdan çok zengin olan ve kesinlikle görülmeye değer bu yapı, 1967 yılından beri müze olarak hizmet vermekte. Oradaki çalışanlarla sohbet ederken öğrendiğim bir diğer şey ise , 2013 yılında Atatürk’ün Selanik’teki evi bakıma alındığında kıyafetlerinin geçici olarak Kasr’ı Hümayun’da sergilenmiş olması. Bu bilginin yanı sıra notlarıma Kasr’ı Hümayun’un anlamını da düşmek isterim, Padişah’ın Evi anlamına geliyor. Kesinlikle uğranılıp görülmesi gereken bir tarihi güzellik.

Berra MALKOÇ

I salute those whoever is reading these paragraphs.Everyday I travel from one side of Kocaeli to an another.Everything Kocaeli has to offer can’t be seen by naked eyes.Only those who are passionate can discover it.
let's start our tour of Blue Pearl of Marmara with the most iconic symbol of the city, the watchtower of İzmit.
the watchtower is a representetive of late ottoman arctitechture era and the watchtower has been built in the honor of Sultan Abdülhamid the second. The watchtower is built on a high rock so workers in the train station could see what time is it
Our new destination is Hannibal's memorial in Gebze. This memorial has been built to honor the great Carthaginian general
Hannibal Barca who spent his whole life fighting against Romans this great general has committed suicide to avoid capture with President Atatürk's order in early 1930’s this memorial has been built .
The Kaiser Wilhelm's mansion has an interesting story that I should tell all of you .
Kaiser Wilhelm of Prussia organized an inspection of the railway that he commissioned so Ottoman Goverment had to find a proper place for the Kaiser to stay so Ottoman Goverment paid large sums of money to build a mansion in İstanbul when the construction was over pieces were brought down to harbor with ships so the whole mansion were essembled without using any tools
In this quick tour of Kocaeli you have visited 3 different districts I hope that you have enjoyed this brief moment that we shared.


Bu Paragrafları okuyan sizleri selamlarım.Her gün Kocaeli’nin bir tarafından öbür tarafına yolculuk etmekteyim.Kocaeli’nin size vaad edeceği her şey çıplak gözlerle görülemez sadece tutkulu olanlar görebilir onları şehirimizin en büyük simgesi olan İzmit saat kulesinden başlayalım
Osmanlı mimarisinin temsilcisi olan bu saat kulesi sultan abdülhamidin saltanatını kutlamak için yapılmıştır. kulenin olabildiğince yüksek bir yere yapılmasının sebebi ise yakında bulunan tren istasyonu işçilerinin saati görebilmesini sağlamak içindir.
yeni durağımız Hannibal anıtıdır bu anıt tüm hayatını Roma Cumhuriyetine karşı koymakla harcayan ve yakalanmak yerine Gebze'de intihar etmeyi seçen Hannibal Barca'yı onurlandırmak için 1930’lu yıllarda Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile inşa edilmiştir.
Hiç Kayzer Wilhelm köşkünün yapılış hikayesini duymuş muydunuz? bence ilginç bir hikayesi vardır
bağdad demiryolunu incelemek için İzmit'e gelmesi planlanan Kayzer'in kalabileceği uygun hiç bir yer yoktur Osmanlı Hükümeti çareyi İstanbulda bir köşk inşaa edilmesi için yüksek mevlada para verir tamamlanan köşk parçları gemilerle beraber Kocaeliye getirilir ve koskoca köşk tek bir çivi bile çakılmadan birleştirilir
bu kısa turumuzda 3 farklı ilçeyi ziyaret edinmiş bulundunuz umarım beraber geçirdiğimiz bu zamandan hoşnut kalmışsınızdır.

Egemen Canpolat KAYA

Tarihi Tren Garı


Historic Train Station With the industrial revolution, world had a drastic change and İzmit Historic Train Station was one the
good ones. At that time, Ottomans were having their last breaths, they had to renovate themselves in order to survive, their first move was to build an Train Station in order to move materials from somewhere to somewhere. Train followed a road which was İzmit-İstanbul, and Germans (Having good relations with Ottomans) assumed the construction of train.
After some time, Germans thinked bigger and route was expanded from İzmir-İstanbul to İstanbul-Hicaz . That also helped muslims to have their holy pilgrim safer and better. German Emperor Wilhelm II. And Mustafa Kemal Atatürk had visited this place first when they came to the city.
Personel Thoughts: That train station kinda symbolises how Ottomans refused to die even in a time where they had to renovate themselves. Station was made by German engineers and by their steel so that makes it pretty hard , it still doesn’t have an majo r problem, this place is somewhere where you should definitely pay a visit.

Castle Of Karahisar

Built by byzantines long before even Ottomans was an idea. With its conquest Sultan Mehmed places his soldiers into the castle. There are some rumors about native Karahisar people are descendant of these soldiers.
With its great seasight, it attracts people from in and out of city, Castle is also known for being an pretty good place for activities.
Personel Thoughts: As a persone who is pretty interested in medieval history, this castle attracts me for being close and easy to get into.

Mansion Of Vidinli Sırrı Paşa

One of the important places in Kocaeli is Mansion of Vidinli Sırrı Paşa, while being restorated its construction was started on 19. Century. Mansion was built by the orders of Mutasarraf of İzmir Sırrı Paşa , And pointed by fingertip as being one of the best civil building of its time
Personel Thoughts: Even though it is not effecting the nations fate that much, It is one of best civil structrues. It is restored as it requires so its not looking that old, it also has an pretty uniqe design, from where are furnitures placed and what colours Wall includes.

Saatçi Ali Efendi Mansion

Constructed by orders of I. Abdülhamit on 1776 , it is one the best historical structures in İzmir, it represents civil architectural of its time pretty good.
Personel Thoughts: Building represents what were Ottomans situation doing on these years, they were not as strong as former selves but they are not as bas to be called as Sick Man Of Europe.

Osman Hamdi Bey Museum

Built by orders of turkish artist Osman Hamdi bey on 1884. Because of french influence and flower models it was one the favourite by public. Hamdi Bey used this place as summer home for 26 years and it includes personel belongings from artist.
Personel Thoughts Because of french influence and flower models it is succesful at getting people attention, as we include that this was a home for an artist, it is worth paying a visit.

Kişisel düşüncelerim: Bu demiryolu Osmanlının nasıl gelişen bir dünyada geri kaldığı halde yıkılmayı reddedip diğer ülkelere karşı durduğunu belli ediyor. Demiryolu Saf Alman işçiliği ile yapılmış ve oldukça sağlam, şuan bile bir sorunu yok gibi görünüyor, Tarihi Tren Garı kesinlikle gezip görmeniz gereken bir yer.

Eskihisar Kalesi

Osmanlıdan bile önce kurulmuş olan bu kale Bizans İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Fethiyle birlikle Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet kaleye askerlerini yerleştirmiştir. Günüzümdeki Eskihisar yerlilerin bu askerlerin soyundan geldiği söyleniyor.
Muhteşem bir de deniz manzarasına sahip kale, hem iç hem dış bölgelerden turistleri kendine çekiyor ve etkinlik yapmak için çok iyi bir yer olduğu biliniyor.
Kişisel Düşüncem: Ortaçağ savaşlarını seven bir insan olarak bu kalenin hemen yanı başımızda bulunması ve kolayca ziyaret edilebilmesi beni cezbediyor.

Vidinli Sırrı Paşa Konağı

Kocaeli ilinin önemli tarihi yerlerinden biri olan Vidinli Sırrı Paşa Konağı, Yakın zamanda çeşitli yenilemeler ve restorasyonlar görmüş Konağın yapılışı taa 2 yüzyil öncesi 19.yüzyıla dayanır. Konak İzmir Mutasarrıfı Selim Sırrı’nın isteği üzerine yapılmıştır, ve dönemin en önemli sivil eserlerinden olarak gösterilmektedir.
Kişisel Düşüncelerim: Diğer yapılar kader ülkenin kaderini etkileyebilecek bir şey olmasa da, Konak bahsedildiği gibi dönemin en önemli sivil eserlerinden biridir. Bakımı sürekli olarak yapılmaktadır ve bu onu sürekli yeni yapılmış gibi göstermektedir, ayrıca içerisinin çok şık bir tasarımı bulunuyor, mobilyaların yerleştirilmesinden duvar rengine kadar her şey estetik olacak şekilde seçilmiş.

Saatçi Ali Efendi Konağı

I.Abdülhamid tarafından 1776 yılında yaptırılan Saatçi Ali Efendi Konağı, İzmitin en eski tarihi yerlerinden biridir. Dönemin sivil mimarisinin çok iyi yansıtmaktadır.
Kişisel Düşüncelerim: Yapı bahsedildiği gibi döneminin mimari yapısın çok iyi vermektedir, aklınızda canlandırmanız için, güçten düşen bir adam düşünün ama daha güçten düşmemiş ancak her gün güçsüzleşiyor, he işte bu yapı tam Osmanlının o dönemlerinde yapılmış, ihtişamı yüksek ve kaliteli ancak gücünün doruğunda olan bir adam çok daha iyisini yapar.

Osman Hamdi Bey Müzesi

1884 yılında Türk müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey, tarafından yaptırılan köşk. Fransız mimarisinden taşıdığı esintiler ve çiçek modelleriyle çok sevilen bir yapıydı. Hamdi beyin 26 yıl boyunca yazlık olarak kullandığı köşkte ünlü ressamın birçok tablosu ve kişisel eşyaları bulunuyor.
Kişisel Düşüncelerim: Köşk taşıdığı Fransız esintileri ve çiçek modelleriyle gören herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor, Burada yaşamış olan kişinin de bir sanatkar olduğunu göz onunda bulundurursak bu yapı cidden görülmeye değer.

Yusuf TOPBAŞ

My Journey

Today was the first day of my journey, I came across a city very close to Istanbul named Kocaeli. While wandering around in the stores of Gebze. I heard local people talking about a place. They mentioned a place called Ballıkaya Park. After hearing it, I asked the place around. I found out that it’s a natural park very close to the city center. When I went to there, I felt very relaxed. It is such a big park, surrounded by many trees and flowers.
It’s the second day of my journey, I decided that I want to see Osman Hamdi Bey Museum. It’s located in Eskihisar, a nice county near seaside. It belonged to Osman Hamdi. A Turkish artist. He was a collectioner and a painter. You can see his paintings and belongings in there. And his house is a big place. You can visit there in weekdays for free.While in I was Eskihisar, I also visited Eskihisar Castle. It was very surprising to see that it has been staying still for eight-hundred years. But It was renovated in 1998 to make the castle safer.
I stayed there till the sunset to watch the beautiful scenery.
Today is the third day. Finally for my last stop, I saw a mosque in the center of Gebze. After researching I found out some information. It’s called Coban Mustafa Pasa Mosque. It is a mosque that also used to be a place where people could stay. Although, It is a old mosque, It was fine until 60’s, It needed repairing so, It was closed in 1961 for renovation. But it was opened in 1970 for praying again. I only saw three places, but in the future I’ll come back again and see all the sights that Kocaeli has.

Seyahatim

Bugün yolculuğumun ilk günüydü, Gezmek için Koc. Gebze’nin çarşısında dolaşırken, insanların bir Ballıkaya Tabiat Parkı adında bir yerden bahsettiklerini duydum. Duyunca çevrede soruşturdum ve oranın şehir merkezine çok yakın bir tabiat parkı olduğunu öğrendim. Park çok rahatlatıcıydı. Büyük ve çevresi çokça ağaç ve çiçeklerle doluydu.
Bugün yolculuğumun ikinci günü, bugün Osman Hamdi Bey Müzesini gezmeye karar verdim. Müze Eskihisar ilçesinin sahilinde. Müze önceden Osman Hamdi Bey’e aitti. Burada onun yapmış olduğu resimleri ve eşyalarını görebilirsiniz. Ve evi kocamandır. Müzeyi haftaiçi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Eskihisar’a gelmişken, Eskihisar Kalesini de ziyaret ettim. Kalenin sekiz yüz yıldır ayakta olması beni şaşırttı. Fakat 1998’de güvenlik içi renovasyon yapılmış.
Güzel manzarayı incelemek için gün batımına kadar orada durdum.
Bugün yolculuğumun üçüncü günü. Son durağı olarak Gebze’nin merkezinde olan Çoban Mustafa Paşa Camii’ni seçtim. Eskiden insanların hem ibadet için hem de konaklama için kullandığı bir camiidir. Eski bir camii olmasına rağmen 60’lı yıllara kadar sorun olmamıştır. Camii 1961 tadilat için kapatılmış ve 1970 tekrardan ibadet için açılmıştır. Sadece 3 yer gördüm fakat, gelecekte buraya tekrardan geleceğim ve Kocaeli’deki bütün gezilecek yerleri ziyaret edeceğim.

Zeynep DİNÇER


KOCAELİ

    Kocaeli ülkemizin tarih ve kültür dolu şehirlerinden biridir.  Pek çok tarihsel mekanlarıyla hem araştırmacıların hem de turistlerin dikkatini çekmektedir. Gelin birlikte bu muhteşem yerlere birlikte geziye çıkalım.
İlk durağımız ‘Hünkar Çayırı’. Fatih Sultan Mehmet'in 27 Nisan 1481 Cuma günü İtalya üzerine yapılacak sefer için üç yüz bin kişilik ordusuyla Üsküdar'dan İzmit'e doğru yola çıktığında, ordusuna mola verdiği veya otağını kurdurduğu çayırlık alanine ismidir. Tamda bu çayırda Fatih Sultan Metmet gözlerini hayata yummuştur. Aynı zamanda burada bir çeşme bulunur. IV.Mehmet zamanında, Sadrazam İbrahim Paşa tarafından, Fatih Sultan Mehmet anısına 1659 tarihinde yaptırılmıştır. Çeşmenin önüne Fatih Sultan Mehmet’in bir anıtı dikilmiştir. Halk arasında Fatih Sebili diye de adlandırılan çeşme, Fatih Sultan Mehmet’in otağını kurduğu yerdir.
 İkinci durağımız ise turizim bakımında Kocaeli için önemli olan ‘Darıca hayvanat Bahçesi’. 1990 yılında Darıca –Bayramoğlu bölgesinde ilk Türk Özel Hayvanat Bahçesinin kurulmasına başlanılmıştır. Başlangıçta Kuş Cenneti ismi altında bütün dünyada mevcut en önemli kuştürleri alındı. 1995 yılından itibaren parka, kuşlara ilave olarak diğer hayvan ve bitki türleri getirilmiş, yeni alanlar ilave edilerek bugünkü haline ulaşılmıştır.
 Üçüncü adresimiz ise ‘Eskihisar kalesi’. Eskihisar Kalesi eski çağlarda İzmit Körfezi'nin güneyindeki geçişi kontrol altında tutan Eskihisar Köyünün kuzey doğusundadır. Bu kalenin yapım nedeni günümüzde hala sırrını korumakla beraber, kalenin Bizans döneminde, limanı korumak amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Günümüzde ise kaleyi ziyaret etmek mümkündür. Sahile yakın muhteşem bir manzarası vardır ki o yolda ilerlerken dördüncü durağımız çıkacaktır karşımıza. Bildiniz mi? Evet! Osman Hamdi Bey’in evi.
Osman Hamdi Bey… Bir Osmanlı sanatçısı olmasının yanı sıra birçok vasfıyla adını tarihe altın harflerle yazdırdı. O, bir ressam, bilinen ilk Türk arkeolog, Osmanlı müzeciliğinin en önemli ismi, ilk Osmanlı güzel sanatlar akademisi müdürü ve çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusudur. Görevlendiği birçok önemli devlet görevinin yanında onu bugüne taşıyan en önemli özelliği sanatçı kişiliğidir. Özellikle Paris’te dönemin en önemli ressamları olan Gerome ve Boulanger aldığı resim eğitiminin ardından ortaya koyduğu en önemli ürünü olan ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' adlı tablo, Türk resim tarihinin en önemli eserleri arasındadır. İşte Eskihisarda bulunan bu beyaz ve bahçeli evde ‘Kaplumbağa terciyecisi’ isimli eserini yapmıştır.
 Dördüncü durağımız ise Gebze’deki ‘Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi’.Külliyeyi, Yavuz Sultan Selim’in kızlarından Hafsa Sultan’la evli olan Çoban Mustafa Paşa yaptırmış ve Memlük tarzındaki süslemelerinde kullanılan malzemeleri de Mısır valisi iken bizzat kendisi oradan getirmiştir. Günümüzde hala kullanulan bir camii olmakla beraber içinde bir çok bölümü vardır. Giriş kapısının hemen üstünde kütüphane bulunur bu kitap ve dünyevi ilimlere duyulan saygıyı sembolize eder. Bir diğer dikkat çekici detay ise külliye içinde develer için revir ve konaklama alanı bulunmasıdır ki buda kulliyenin zamanında nasıl ince düşüncelerle oluşturulduğunu vurgular niteliktedir.
 Beşinci adresimiz size biraz ilginç gelebilir… Hiç ‘Su Dolabı’ diye bir şey ya da bir yer duydunuz mu? Tanıdık geliyor diyorsanız yanılmıyorsunuz. Beşinci adresimiz size biraz ilginç gelebilir.  Çoban Mustafa Paşa Camii´nin ve Gebze kentinin su ihtiyacını temin etmek amacıyla yaptırıldı. Su Dolabı 12 kuyudan oluşuyor ve beygirlerle çalışıyordu. 16. Yüzyıl'da Hüsam Kalfa´ya inşa ettirilmişti. Duvarları yüksekçedir.  Günümüzde restore edilmiştir. İçeri grime şansınız olmasada, önünde harika hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz!
 Altıncı durağımız ise ‘Hannibal tepesi ve anıt mezarı’.Hannibal Barca MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşamış Sami ırkından gelen Kartacalı politikacı ve generaldir. Hannibal tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hannibal, Scipio ve Philopoemen ile birlikte çağının üç büyük generalinden biriydi. Mezarı bilinmemekle beraber, ölüm yeri olan Gebze'de bulunan Tübitak yerleşkesinde kendi anısına yapılan bir anıt bulunmaktadır. Hannibal Anıtı, Atatürk'ün dile getirmiş olduğu Hannibal'ın mezarının bulunması ve bir anıt yapılması isteği vasiyet kabul ederek 1981'de yapılmıştır. 
Yedinci adresimiz ‘Hereke Halı Dokuma Fabrikası’. 1843 yılında kuruldu. Eskiden onu genç kızımız dokuduğu halı ile kendi çeyizini bulabilirmiş. Cumartesi günleri türk dokuması halılar yabancılar devam ediyor sürekli talep gördüğü için bankalar kapanmazmış. Daha sonar fırsatçı pazarcıların kaliteyi düşürmesiyle Türk dokuması önemini yitirmiş ve bayrak Çin’in devredilmiştir. Malesef günümü ”de bu geleneğe sahip olmadan bilinçli bir nesil bulunmamakta. Bu fabrikanın bahçesinden adımını attıştı ve anlayacağınız bir köşk çıkar. Neresi mi? İşte orası son durağımız. “Kaiser Wilhelm Köşkü”.
Kaiser Wilhelm Köşkü, 1884 yılında Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm’in Osmanlı İmparatorluğunu ziyaret edişi nedeniyle Yıldız Sarayında yaptırılarak bu alana bir günde monte edilmiştir. Bu köşkü diğerlerinden ayıran bir özellği ise çivilerle kullanılmadan bütünüyle ahşap konstrüksiyonla inşa edilmiş olmasıdır.
                                                         KOCAELİ

     Kocaeli is a historical and cultural city of Turkey. It attracts the attention of researchers and tourists with its many historical places. Let's take a trip to these wonderful places together!
 Our first place is Hünkar Çayırı.  Fatih Sultan Mehmet departed from Üsküdar, the capital of Italy, to İzmit on April 27, 1481, Friday. It is the name of the meadow where the army stops. Fatih Sultan Mehmet died in this meadow. There is also a fountain here. It was built by the Grand Vizier Ibrahim Pasha in memory of Fatih Sultan Mehmet in 1659 during the reign of Mehmet IV. In front of the fountain, there is a monument of Fatih Sultan Mehmet.
 Our second address is Darica Zoo which is important for Kocaeli in terms of tourism. The establishment of the first Turkish private zoo in the Darica-Bayramoglu region was started in 1990. In the beginning, its name was Bird Paradise. Since 1995, other animals and plant species have been brought to the park.
 Our third address is ‘Eskihisar Castle’. Eskihisar Castle is located in the northeast of Eskihisar Village which controlled the passage to the south of Izmit Bay in ancient times. The reason for the construction of this castle remains its secret today. it is thought that the castle was built during the Byzantine period to protect the harbor. Today it is possible to visit the castle. There is a spectacular view lose to the beach. As he moves along the road, we will see our fourth stop. Did you know? Yeah! Osman Hamdi Bey's house.
 Osman Hamdi… He is an Ottoman artist. Also, he is a painter, the first known Turkish archaeologist, the first director of the Ottoman Academy of fine arts and the founder of contemporary Turkish museums. In addition to many important governmental duties, the most important feature that carries him to this day is his artistic personality. He studied painting with Gerome and Boulanger, who are the most important painters of that period in Paris. The most important product, '' Kaplumbağa Terbiyecisi '' is one of the most important works of Turkish painting history. His house located in Eskihisar.

The fourth address is Çoban Mustafa Pasha Mosque in Gebze. The mosque was built by Shepherd Mustafa Pasha, who was married to Hafsa Sultan, one of the daughters of Yavuz Sultan Selim. When he was the governor of Egypt, he brought the materials used in his Mamluk style decorations. Although it is still used today, it has a lot of parts. There is a library just above the entrance door. Another remarkable detail is that there are infirmary and accommodation areas for camels in the mosque.
 Our fifth address might be interesting. It was built to supply the water requirement of the Shepherd Mustafa Pasha Mosque and the city of Gebze. The Water Cabinet consists of 12 wells and works with horsepower. Hüsam Kalfa was built in the 16th century. The walls are high. It has been restored today. Even if you don't get a chance to go inside, you can take great souvenir photos in front of it!
 Our sixth address is  Hannibal Hill and Tomb. Hannibal Barca is a Carthaginian politician and general from the Sami race who lived between 247 BC and 183 BC. Hannibal is one of the greatest military geniuses of all time. Hannibal was one of the three great generals of his time, along with Scipio and Philopoemen. His tomb is unknown. Hannibal Monument, Atatürk's request to find Hannibal's grave and make a monument was accepted as a testament. it was made in 1981.
 Our seventh address is ‘Hereke Carpet Weaving Factory’. It was founded in 1843. In the past, our young girl could find her dowry with the carpet she woven. Turkish woven carpets were sold on Saturdays. That's why banks don't close on Saturdays. Later, with the decrease in quality of opportunistic marketers, the Turkish fabric lost its importance and the flag was transferred to China. Unfortunately, there is no conscious generation without this tradition. When you get out of this factory yard, you'il see a koisk. Where? That's our last address. “Kaiser Wilhelm Koisk”.
 The Kaiser Wilhelm Kiosk was built in 1884 for the visit of the German Emperor Kaiser Wilhelm to the Ottoman Empire. It was built in Yıldız Palace and mounted in this area in one day. A distinctive feature of this mansion is that it was built entirely of wood without using nails.

 Seldan Tür

I go to Gebze very often,and I’ve passed by this place that I’ll be talking about a lot. But last summer, I’ve visited the Mosque in Çoban Mustafa Paşa Külliyesi for the first time ever. This Mosque which is always crowded is still being actively used for religious service by the local people. When I’ve read the short history of the place, I’ve started looking at it with different eyes. The Social Complex which takes place in a central location and carries the traces of Ottoman architecture was built in 1523 at Çoban Mustafa Paşa’s instigation. Hence it was built on the caravan route, there are other buildings like a Caravansary, a Library, Hammam, a Water Fountain. This Social Complex was often being used by merchants and guest. There’s no exact information about it’s architect, but since it’s name takes place on a list of Mimar Sinan’s buildings, we think that it’s design was probably made by him, but the construction part might belong to the assistant of Mimar Sinan; Mimar Hüsam. Another thing I’ve noticed while I’m wandering around the buildings was the locals of Gebze. According to some small talk that we had with them, most of the people who live there don’t know that everyday, they’re passing by historical buildings which are approximately 500 years old. It’s really sad that most of them don’t even know that the Mosque they visit is a part of the Social Complex, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi. In the garden which is surrounded by walls and full of tall, beautiful trees, you can always feel the wind and relax, even in the hottest summer days. I really liked it here and if you ever pass by,please don’t prejudge the location due to it’s traffic and city noises and visit this beautiful historical place.

Gebze’ye sıkça giden ve bahsedeceğim yapının önünden daha önce çok kez geçmiş birisi olarak Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’ndeki Camii’yi ilk defa geçen yaz ziyaret etme fırsatı buldum. Etrafı her zaman kalabalık olan ve halkın hala ibadet etmek için kullanmaya devam ettiği bu Camii’nin ve bir parçası olduğu külliyenin tarihçesini inceledikten sonra bu yapıya başka bir gözle bakmaya başladım. Osmanlının eski mimarisinden izler taşıyan ve Gebze’nin merkezinde, en kalabalık yerinde büyük bir alana yayılmış olan Külliye, 1523 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Kervan yolu üzerinde kaldığından Kervansaray, Hamam, Han, Kütüphane ve daha birçok yapıyı sınırları içine alan külliye, tüccarların ve misafirlerin sık uğradığı ve imkanlarından yararlandığı bir yermiş. Eserin mimarı konusunda ise net bir bilgiye sahip değiliz, çünkü bu eserin adı Mimar Sinan’ın eserlerinin yer aldığı listede bulunuyor. Fakat eserin yapılış tarihiyle Mimar Sinan’ın seferde, uzakta olduğu dönem çakışıyor,fakat çizimin Mimar Sinan’a , İnşaatın da kalfası Mimar Hüsam’a ait olabileceği düşünülüyor. Gezerken dikkat ettiğim başka bir şey de, Külliye’nin içindeki yapıların Gebze’nin çarşısına dağılması, daha doğrusu kentleşme sırasında Külliye yapılarının sınırlarına dikkat edilmediği için birbirlerine karışmaları. Gebze halkıyla yaptığım küçük sohbetlerden çıkarımım ise, çoğunun yaşadıkları ve her gün önünden geçtikleri yerde 500 yaşına gelmek üzere olan tarihi bir eser olduğunu bilmedikleri. Çoğu kişi Camii’nin çevresinin Külliye sınırları içerisinde olduğunu bile bilmiyor olabilir. Camii’nin kalın duvarlarla çevrili bahçesinde yazın en sıcak döneminde bile bir vahada gibi hissettirecek uzun, güzel ağaçlar ve serinleten bir rüzgar vardır. Çoban Mustafa Paşa’nın Mısır’dan getirttiği taşınabilir sütunları, muntazam kesme taşları ve Kubbesiyle mimarisinde insana sıcak bir his veren bir şeyler var. Gebze’ye uğrarsanız, önünden otobüsle hızla geçmek zorunda kalanları bile bir kez dönüp baktıracak zarafete sahip bu tarihi güzelliği etrafının şehir trafiği ve kalabalığına aldırmadan bir ziyaret etmelisiniz.

Berra MALKOÇ




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder